1  Introduktion

Hur utvärderar man ett miljöövervakningsprogram? Ett miljöövervakningsprogram innehåller massor av olika moment. Allt från statistikrelaterade moment kopplade till design och analyser, till dataflöden och olika digitaliseringsprocesser, val av arter som skall inkluderas i inventeringen, förståelse för de olika ekologiska processerna som påverkar just stränderna på Vänern och insikt rapporteringen skall kunna förbättras. Ett brett uppdrag som är svårt en enskild person att behärska.

flowchart TD
A(Syfte & Frågeställningar) --> B
B(Statistisk design) --> C
C(Insamlingsmetodik) --> D
D(Datahantering) --> E
E(Analyser och tolkningar) --> F
F(Rapportering) --> A
Figur 1.1: Viktiga moment i ett framgångsrikt miljöövervakningsprogram

Lindenmayer and Likens (2018; 2010) har i flera publikationer försökt beskriva vad som karaktäriserar framgångsrika och effektiva miljöövervakningsprogram. De listar ett stort antal punkter som bör vara uppfyllda och beskriver övergripande vilka moment som ett övervakningsprogram består av. Jag är givetvis också påverkad av mitt arbete med den nationella Havsstrandsinventeringen och designutvecklingen i de nya NILS-inventeringarna som jag arbetat med på SLU. Många erfarenheter från arbetet med NILS-inventeringarna finns samlade i en nypublicerad bok (Allard, Keskitalo, and Brown 2023).

Jag har valt att strukturera utvärderingen utifrån sex viktiga moment som ingår i de flesta miljöövervakningsprogram (Figur 1.1) där varje moment tilldelas ett eget kapitel i utvärderingen. Varje kapitel startar med ett försök att översiktligt beskriva olika val och metoder som använts i den stråkvisa inventeringen. Jag belyser sedan vissa delar mer i detalj där jag även försöker inkludera de frågor som specificerats i uppdragsbeskrivningen. Slutligen en sammanfattning och en listning av relevanta förslag och förbättringar.